Hoge kwaliteit uit eigen productie
Gratis verzending vanaf 250 euro
Mogelijkheid tot maatwerk
Onze klanten geven ons een 9.4/10
Achteraf betalen met Klarna
Wat is het verschil tussen cortenstaal en gewoon staal?

Tips & inspiratie

05-09-2024

Wat is het verschil tussen cortenstaal en gewoon staal?

Tips & inspiratie

|

05-09-2024


Bij Industrial Garden zijn we gepassioneerd over het gebruik van cortenstaal in onze tuinornamenten en decoratie. Het is een materiaal dat niet alleen stijlvol is, maar ook duurzaam en onderhoudsarm. Maar wat maakt cortenstaal nu zo bijzonder in vergelijking met gewoon staal? In deze blog duiken we dieper in de verschillen tussen cortenstaal en gewoon staal en leggen we uit waarom cortenstaal een uitstekende keuze is voor jouw tuinprojecten.

 

Wat is cortenstaal?

Cortenstaal, of weervast staal, is een speciaal ontworpen staalsoort die een beschermende roestlaag ontwikkelt. Deze roestlaag vormt zich door toevoeging van elementen zoals koper, chroom en nikkel. Het belangrijkste voordeel van cortenstaal is dat deze roestlaag voorkomt dat het staal verder corrodiert. Het resultaat is een opvallende, roestige uitstraling die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook een uitstekende bescherming biedt tegen de elementen.

Wat is gewoon staal?

Gewoon staal, ook wel bekend als koolstofstaal, is een veelvoorkomend materiaal in de industrie en de bouwsector. Het bestaat voornamelijk uit ijzer met een kleine hoeveelheid koolstof en soms andere elementen. Gewoon staal heeft sterke mechanische eigenschappen en is relatief goedkoop, maar het heeft een belangrijke tekortkoming: de gevoeligheid voor roest en corrosie. Bij blootstelling aan vocht en lucht begint gewoon staal te roesten, wat kan leiden tot aantasting en schade aan het materiaal.


Vergelijking tussen cortenstaal en gewoon staal

  1. Corrosiebescherming

  • Gewoon staal: Gewoon staal is gevoelig voor roestvorming wanneer het wordt blootgesteld aan vocht en lucht. Het vereist regelmatige onderhoudsmaatregelen zoals schilderen of coaten om roestvorming te voorkomen. Zonder deze bescherming kan gewoon staal snel verouderen en verzwakken door corrosie.

  • Cortenstaal: Cortenstaal ontwikkelt een stabiele roestlaag die fungeert als een natuurlijke bescherming tegen verdere corrosie. Zodra de roestlaag is gevormd, stopt deze het proces van aantasting en zorgt ervoor dat het materiaal zijn sterkte en integriteit behoudt. Dit maakt cortenstaal bijzonder geschikt voor buitentoepassingen.

  1. Stijlvolle kenmerken

  • Gewoon staal: Gewoon staal heeft een glanzende, zilverachtige uitstraling die kan veranderen na verloop van tijd door oxidatie en roestvorming. Het uiterlijk kan ongewenst worden door roestplekken en kan extra onderhoud vergen om er aantrekkelijk uit te blijven zien.

  • Cortenstaal: Cortenstaal heeft een warme, roestige kleur die varieert van bruin tot oranje. Deze kleur is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar draagt ook bij aan de unieke, rustieke uitstraling van tuinornamenten en decoraties. De roestige patina van cortenstaal verandert langzaam, waardoor elk stuk zijn eigen karakter krijgt.

  1. Duurzaamheid en onderhoud

  • Gewoon staal: Gewoon staal vereist regelmatig onderhoud om roestvorming te voorkomen, zoals het aanbrengen van verf of coatings. Dit onderhoud kan tijdrovend en kostbaar zijn, vooral voor buitentoepassingen.

  • Cortenstaal: Cortenstaal is extreem duurzaam en onderhoudsarm. Door de beschermende roestlaag hoeft het niet regelmatig onderhouden te worden, wat het ideaal maakt voor tuinornamenten, huisnummers en andere buitendecoraties die blootgesteld worden aan de elementen.

Cortenstaal producten bij Industrial Garden

Bij Industrial Garden maken we gebruik van cortenstaal voor een breed scala aan tuinproducten die profiteren van de unieke eigenschappen van dit materiaal:

  • Huisnummers: Onze cortenstaal huisnummers bieden een stijlvolle en duurzame oplossing voor je adressering. Ze zijn ontworpen om jarenlang mooi te blijven, zelfs bij blootstelling aan weersomstandigheden.

  • Borden: Of het nu gaat om informatieve borden, welkomstborden of andere signalisaties, onze cortenstaal borden combineren functionaliteit met een moderne uitstraling.

  • Dieren en tuinornamenten: Van elegante dierenfiguren tot creatieve tuinornamenten, onze cortenstaalproducten zijn perfect voor het verfraaien van je tuin met een unieke en langdurige esthetiek.

  • Tuindecoratie: Onze diverse collectie cortenstaal decoraties, waaronder abstracte kunstwerken en plantenbakken, voegen een vleugje klasse en duurzaamheid toe aan elke buitenruimte.


Conclusie

Cortenstaal en gewoon staal hebben elk hun eigen kenmerken en toepassingen, maar voor tuinornamenten en buitendecoratie biedt cortenstaal aanzienlijke voordelen. De stijlvolle aantrekkingskracht, duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid maken het een uitstekende keuze voor een verscheidenheid aan toepassingen. Wij zijn er trots op om cortenstaal in al onze producten te verwerken en zo bij te dragen aan een prachtige en duurzame buitenruimte.

Heb je vragen over onze cortenstaal producten of wil je meer weten over hoe ze jouw tuin kunnen verbeteren? Neem contact met ons op of bezoek onze website voor meer informatie en inspiratie!

Terug