Hohe Qualität aus eigener Produktion
Schneller Versand
Möglichkeit der Individualisierung
Unsere Kunden geben uns eine 9,4/10
Bezahlen Sie anschließend mit Klarna
Hoelang gaat cortenstaal mee?

Tipps & Inspiration

09-09-2024

Hoelang gaat cortenstaal mee? Alles wat je moet weten

Tipps & Inspiration

|

09-09-2024


Cortenstaal is een populair materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt in tuinen, architectuur en kunstprojecten. De roestige, industriële uitstraling en de duurzaamheid maken het een gewild materiaal voor diverse toepassingen. Maar een veelgestelde vraag is: hoelang gaat cortenstaal mee? In deze blog gaan we dieper in op de levensduur van cortenstaal, de eigenschappen ervan en waarom het een uitstekende keuze is voor in je tuin.

Hoelang gaat cortenstaal mee?

De levensduur van cortenstaal hangt grotendeels af van de omgeving waarin het zich bevindt en hoe het wordt onderhouden. Over het algemeen kan cortenstaal decennia meegaan. Hier zijn enkele factoren die de levensduur beïnvloeden:

  1. Weersomstandigheden:
    In gematigde klimaten, waar de luchtvochtigheid niet extreem is en de regenval niet te frequent, kan cortenstaal gemakkelijk meer dan 50 jaar meegaan. De beschermende roestlaag wordt steeds sterker, waardoor verdere corrosie wordt vertraagd.

  2. Omgevingsfactoren:
    Als cortenstaal zich in een omgeving met veel vocht, zout water of zure regen bevindt, kan de levensduur iets korter zijn. Dit komt doordat deze omstandigheden de vorming van de beschermende roestlaag kunnen beïnvloeden en versnelde corrosie kunnen veroorzaken.

  3. Onderhoud:
    Hoewel cortenstaal weinig onderhoud nodig heeft, kan het toch helpen om af en toe vuil en opgehoopt vocht te verwijderen. Dit voorkomt dat water zich te lang ophoopt op bepaalde plekken en zorgt ervoor dat de roestlaag gelijkmatig wordt gevormd.

 

Waarom kiezen voor cortenstaal?

Cortenstaal wordt veel gekozen vanwege zijn duurzaamheid en unieke uitstraling. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  1. Weerbestendig en duurzaam:
    Door de beschermende roestlaag die zich vormt, heeft cortenstaal geen verf of coating nodig om lang mee te gaan. Dit maakt het een zeer duurzame optie voor buitenprojecten, zoals tuinbakken, gevelbekleding en kunstwerken.

  2. Onderhoudsvriendelijk:
    In tegenstelling tot andere materialen zoals traditioneel staal, dat regelmatig moet worden geschuurd en opnieuw geverfd, vereist cortenstaal minimaal onderhoud.

  3. Esthetische waarde:
    De warme, roestige kleur van cortenstaal verandert met de tijd, wat het een dynamische en levendige uitstraling geeft. Het past goed bij zowel moderne als natuurlijke omgevingen.

 

Cortenstaal gebruiken voor buitenprojecten

Veel mensen kiezen voor cortenstaal voor hun tuinprojecten vanwege de lange levensduur en het geringe onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Tuinbakken en plantenbakken:
    Cortenstaal is ideaal voor verhoogde plantenbakken en borderafscheidingen. Het geeft een moderne, industriële uitstraling aan de tuin en kan gemakkelijk tientallen jaren meegaan zonder te verslechteren.
    • Kunst en sculpturen:
      Dankzij de robuuste eigenschappen en unieke uitstraling wordt cortenstaal vaak gebruikt in kunstprojecten. Het kan vele jaren buiten staan zonder dat het zijn integriteit verliest.
      • Gevelbekleding:
        Cortenstaal wordt ook gebruikt voor gevelbekleding in architectuur, waar het zowel bescherming als esthetische waarde biedt.

         

        Is cortenstaal de investering waard?

        Gezien de duurzaamheid en het feit dat cortenstaal weinig tot geen onderhoud vereist, is het zeker een goede investering voor zowel kleine als grote projecten. De aanvankelijke kosten kunnen hoger zijn dan traditionele staalsoorten, maar omdat het materiaal zichzelf beschermt en lang meegaat, haal je op de lange termijn de kosten er zeker uit.

         

        Conclusie

        Hoelang cortenstaal meegaat, hangt af van de omgeving en het gebruik, maar het kan gerust tientallen jaren tot zelfs meer dan 50 jaar meegaan. De combinatie van weerbestendigheid, duurzaamheid en minimale onderhoudskosten maakt cortenstaal een uitstekende keuze voor projecten die lang mee moeten gaan, zowel binnen als buiten. Overweeg cortenstaal voor je volgende project als je op zoek bent naar een robuust, onderhoudsvriendelijk materiaal met een unieke uitstraling.

        Terug